Blog Yazılarımız

Editörlerimiz tarafında sizlerin bilgi alması için hazırlanmış yazılarımızı inceleme unutmayın.
URL Nedir ve Nasıl Olmalı?

URL Nedir ve Nasıl Olmalı?

URL Nedir ve Nasıl Olmalı? yazımızda URL’nin olduğu ve SEO’da ne kadar etkili olduğundan bahsedeceğiz. Bir URL’nin ne olduğunu, kategori yapısı için en iyi uygulamaları ve arama sonuçlarındaki tıklama oranını nasıl artırabileceğinizi öğreneceksiniz.

URL nedir?

URL, Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyicisinin (Uniform Resource Locator) kısaltmasıdır ve bir web sayfasının yerini belirtir. Tarayıcınızın adres çubuğuna bir URL girin ve sizi istediğiniz web sayfasına götürecektir.

Yakından bakmak için, URL’leri birden fazla parçaya bölebilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki URL, dört temel parçaya sahip olan bir web sayfasını temsil etmektedir.

İyi Web Tasarım ve Yüksek SEO

https:// – protokol

medanis- alan adı (domain)

com.tr- üst düzey etki alanı

iyi-web-tasarim-ve-yuksek-seo – sayfanın yeri

Protokol, metin ve bilgileri web üzerinden aktarmak için kullanılan sistemdir ve en yaygın formlar HTTP (köprü metni aktarım protokolü) ve HTTPS (HTTPS güvenli) şeklindedir. Google HTTPS şeklinde olan siteleri üst sıralara çıkarmakta bu yüzden web siteniz mutlaka HTTPS şeklinde olmalıdır.

Alan adı , eBay, Expedia veya Medanis gibi web sitesinin adıdır.

Üst düzey etki alanı, URL’deki “nokta” dan sonraki metin ( .com, .gov veya .org gibi ) anlamına gelir. Üst düzey alanlar, alan adını bir tür (eğitim, ticaret, resmi kurum) veya .uk, .au, .ru gibi coğrafi konuma göre sınıflandırır.

Sayfanın yeri sayfası bulunduğu web sitesinde belirli bir konuma (genellikle bir alt, kategori veya açılış sayfası) gösterir.

Arama Motoru Sayfalarında URL’ler

URL’ler, başlık altındaki arama motoru sonuçlarında ve açıklamanın üstünde görünür. Bu nedenle, daha fazla tıklamaya teşvik etmek için URL’lerinizi temiz ve okunabilir hale getirmelisiniz.

URL’ler, arama sonuçlarında sayfa başlığının altında görünür

Daha uzun, kafa karıştırıcı URL dizeleri, potansiyel web sitesi ziyaretçilerine çekici değil aksine dikkat dağıtıcı olabilir ve tıklamaları engelleyebilir.

URL’ler, arama motorlarının web sitenizin en önemli sayfalarını belirlemek için taradığı tüm gelen bağlantılarınızın da konumudur.

URL’lerinizi SEO için nasıl çalışır hale getirirsiniz?

SEO’larınız için URL’lerinizi iyileştirmenin birçok yolu vardır. Genellikle, etkili URL’leri planlamanın en iyi yolu, web sitenizin büyük resmini akılda tutmaktır. Site klasörlerinizin ve kategorilerin yapısı gelecekteki URL’lerinizi etkiler.

1. Kategorilerinizi arama temelinde planlayın

URL’lerinizi araştırmacılara daha fazla çekici kılmak için, anahtar kelimeleriniz dikkate alınarak adlandırılması gerekir. Bu, web sitenizdeki ana kategoriler hakkında önemli soruları sormak anlamına gelir. Kategorilerini değerlendirirken, kendinize şu soruyu sormalısınız:

  • Bunlar doğrudan işletmenizin ürünleri / hizmetleri ile ilişkili midir?
  • Popüler aramalardan mı kaynaklanıyorlar?
  • Rakiplerinizin hizmetlerini aramak için insanlar ne cümle kullanıyor?

Kullanıcıların hizmetlerinizde nasıl arama yaptığını biliyorsanız, ortak arama dilini buna göre hedefleyecek şekilde kategorilerinizi ve URL’lerinizi yapılandırabilirsiniz.

2. Basit tutun

URL’lerle, ne kadar basit olursa o kadar kolay olur. Bu, basit kategorilerle başlar ancak sitenizde daha derin sayfalar ile devam eder. Kısa URL’lerin okunması daha kolay ve potansiyel olarak daha az karışıktır. URL’yi yüksek sesle okuyabilirseniz, muhtemelen yabancılar için hızlı bir şekilde okumak ve anlamak için yeterince basittir.

SEO dostu URL’ler:
  1. Anahtar kelimenizi ekleyin
  2. Açıklayıcı ve anlamlı olun.
  3. Okuması kolay olsun
  4. Alakalı kategorileri / alt klasörleri kullanın
  5. Mümkünse 3 ila 5 kelimeyi içersin

Medanis Bilişim AŞ 13 yılı aşkın tecrübesi ve yeni teknolojileri takip eden profesyonel ekibiyle size yardımcı olabilir. Unutmayın firmamız web tasarım, web yazılım, mobil uygulama, SEO ve Google AdWords, dijital pazarlama konularında profesyonel bir ekibe sahip. Bizimle iş yaptığınızda bu konularda uzman bir ekibi kiralamış olacaksınız.

URL Nedir ve Nasıl Olmalı? yazımıza yorum bırakabilirsiniz.

 

About Author

Medanis Destek