Logo

Yazılım Lisansı


paylaş
Yazılım Lisansı

Bir Yazılım Lisansı , bir uygulamanın kullanım şartlarını belirleyen ve yazılım üreticisinin ve son kullanıcının haklarını tanımlayan yasal olarak bağlayıcı bir sözleşmedir. Yazılım Lisansı, telif hakkı sahibinin (yazılım üreticisinin) haklarını koruyan bir belgedir. Her bir yazılım için lisans almak şarttır; bu üreticinin telif hakkını çiğnemediğinizi, emeğinin karşılığını verdiğinizi gösterir. Telif hakkı sahibinin hakları yasalarla da korunur. Telif hakkı yasaları, insanların izin almaksızın yazılım kopyalayamayacağını açıkça beyan eder. Hiç kimse telif hakkı sahibinin izni olmadan, emeğini kopyalayıp dağıtamaz ve kullanamaz. Eğer, izinsiz olarak bir bilgisayar programını kopyalar veya yasal olmayan bir kopyasını bir başkasına tedarik ederseniz, kanunları çiğnemiş sayılırsınız.

Tüm yazılımların yüklenebilmesi için yasal olarak Yazılım Lisansı olması gerekir. Size ait bir bilgisayarda kurulu olan, Yazılım Lisansı olmayan tüm yazılımlar için satın alma belgesi (satın alma siparişleri, makbuzlar, faturalar veya benzeri belgeler kabul edilebilir) kişisel veya departmanlar tarafından korunmalıdır. Satıcılar, bir denetim sırasında satın alma belgesi isteyebilir ve yazılım tekrar oluşturulmuş veya yeniden oluşturulmuş bir bilgisayara yeniden yüklenebilmek için teknik destek personeli satın alma belgesini isteyebilir.

Yazılım Lisansı kafa karıştırıcı bir konudur. Farklı lisans ve lisans sözleşmeleri türleri vardır ve farklı satıcılar lisanslarını açıklamak için farklı terimler kullanabilirler.

 

Tescilli lisans

Bu tip yazılımlarda bir işletmenin birden fazla bilgisayarda yazılımı kullanmasına izin verilir. Ancak bilgisayarlar mutlaka işletmeye ait olmalıdır yabancı 3. şahısların kullanması sözleşmeye aykırı olacaktır. Kullanıcı yazılımı kullanmaya izin verilmeden önce lisansı kabul etmelidir.

Genel Kamu Lisansı

Bunlar "açık kaynak" yazılımının lisanslandığı anlaşmalardır. Son kullanıcılar kaynak kodunu değiştirmek gibi şeyler yapabilir ancak yazılımın geliştirilmeleri bir  Genel Kamu Lisansı altında yapılmalıdır. Genellikle "ücretsiz" lisansları olarak anılan yazılım bir ücret karşılığında dağıtılır veya dağıtılmayabilir - "ücretsiz", kullanıcıların yazılımın değişikliklerini maliyeti değil değiştirmez.

OEM Lisans

Bilgisayar üreten firmalara, imal ettikleri yeni bilgisayarlarla birlikte, önceden yüklenmesi için sunulmaktadır. OEM lisanslar yalnızca yeni bir bilgisayar veya mevcut bir bilgisayar için 4 ana donanım (anakart, işlemci, bellek, sabit disk) ile birlikte alınabilir. Bununla birlikte işletim sisteminin bilgisayara kurulmuş ya da ön kurulum aşamalarının son kullanıcı için hazırlanmış olması gerekir.

 

OEM Yazılım Lisansı sadece yüklü olduğu bilgisayara ait bir lisanstır. Bu nedenle her yeni bilgisayar ile birlikte ayrı OEM lisansı alınmalı, “Orijinallik Sertifikası” etiketi makinenin üzerine yapıştırılmış olmalıdır.

 

Kişiye ya da kuruluşa ait olmayan OEM Yazılım Lisansı, üzerinde bulunduğu makineden başka bir makineye aktarılamaz. OEM lisansları için süre sınırlaması olmamakla birlikte, ömrünü ait olduğu bilgisayar üzerinde doldurur.

 

Kutu (Box) Lisans

 

Perakende olarak satılan ve kutu ürünler içinden çıkan lisanstır. İstenilen bilgisayar kurulabilmekte olup, aynı lisans birden fazla bilgisayar için kullanılamamaktadır. Kutulu ürünler içerisinde orijinallik sertifikası, son kullanıcı lisans sözleşmesi, bir adet kurulum CD’si ve kitapçığı bulunur.

 

Orijinallik etiketinin bilgisayar üzerine yapıştırılması gerekmez. Lisansın geçerli olabilmesi için ürün kutusu ve orijinal CD’si, son kullanıcı lisans sözleşmesi ve ürün faturasının bir kopyasının saklanmış olması gerekir.

 

Open Lisans

 

Open Yazılım Lisansı, her türlü müşterinin birden çok yazılım kopyası için lisans alabilmesini sağlayan, yaygın erişim olanağına sahip, düşük maliyetli ve esnek bir toplu lisanslama programıdır. Open lisansın geçerli olabilmesi için, “Open Lisans Belgesi” ve ürünün faturasının muhakkak olması gerekir. Bununla birlikte Open lisans belgesi üzerinde orijinallik sertifikasının bulunması, ürün tanımlarının, adetlerinin ve kullanılan dilin açıkça belirtilmiş olması, ayrıca bu belgenin satın alan kurum ya da şahıs adına düzenlenmiş ve lisans anlaşmasındaki yasal kopya sınırının geçilmemiş olması gerekir.

 

Lisanslanacak bilgisayar sayısı iki veya daha fazla olan firmalar için en uygun lisanslama modeldir. En az 5 adet lisansla open lisanslama yapılabilir.

 

Open lisanslama sayesinde, birden fazla bilgisayara aynı CD’den yükleme yapılabilir. Böylelikle hem maliyet düşürülürken, hem de lisans yönetimine harcanan zamandan tasarruf edilir.

 

Open lisans, firmaya özel (sadece alımı yapan firmaya ait olan) bir belgedir. İstenirse, uygulamanın firmaya ait bir makineden kaldırılıp başka bir makineye yüklenebilir.

 

Open lisanslar, “Yazılım Güvencesi Lisansı” ile birlikte alındığı takdirde o yazılıma ait en son çıkacak sürümler 2 yıl boyunca kullanılabilir.

 

Süresiz Yazılım Lisansı

Bu, süresiz kullanım için tekrar eden bir ücret ödemeden sınırsız olarak yazılımın kullanımına izin veren son kullanma tarihleri ​​olmayan lisanslardır. Bireylerin ev bilgisayarlarında kullanmak üzere satın aldıkları yazılımların çoğu sürekli lisanslardır.

Süreli Yazılım Lisansı

Bu yazılımı, yazılımı belirli bir süre için "kiraya veren" lisanslar, genellikle yılda bir kez veya bazen iki yılda bir kez ücret ödemeniz gerekir. Lisans ücretini ödemeyi bırakmaları durumunda kullanıcıların yazılımı bilgisayarlarından kaldırmaları gerekir.

Bakım Lisansı

Bazı Yazılım Lisansı sözleşmeleri, kullanıcıya, bakım sözleşmesinin süresi dolana kadar bir iki yıl boyunca yazılımın yeni sürümlerini almasını sağlayan orijinal lisans ücretiyle birlikte "bakım" veya "yazılım güvencesi" satın almasına izin verir.

Medanis Bilişim AŞ olarak yılların verdiği tecrübe ve profesyonellikle Yazılım Lisansı çalışmalarınızın her aşamasında size yardımcı olabiliriz. Yazılım Lisansı için bizimle iletişime geçerek genç ve dinamik takım arkadaşlarımızla birlikte fikirlerinizi hayata geçirebilirsiniz.

Yazılım Lisansı yazımıza yorum bırakarak makalemizi geliştirmemizde destek olabilirsiniz. Şimdiden yorumlarınız için teşekkür ederiz.

 

Etiketler: yazılım lisansı yazılım lisans yazılım lisans çeşitleri

paylaş

İlgili Yazılar



Yorumlar