Logo

SEO İçin Web Site Bakımı Nasıl Yapılmalı?


paylaş
SEO İçin Web Site Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Bazen, bakım veya başka sebeplerle sitenizin çalışmaması gerekir, dolayısıyla işleri düzeltebilir veya eklentileri güncelleyebilirsiniz. Çoğu zaman, bu, Google'ın web sitenizi tarama girişiminde bulunmayacağı nispeten kısa bir süre olma eğilimindedir. Ancak, işleri düzeltmek için daha fazla zamana ihtiyacınız olması durumunda, GoogleBot'un ziyaret için gelebileceği ve çalışmayan bir web sitesi ile karşılaşabileceği ihtimal daha yüksektir. Peki Google'ın web sitenizi derleme girişimini nasıl önleyebiliriz? SEO İçin Web Site Bakımı Nasıl Yapılmalı?

HTTP Durum Kodları ve Ayrıntıları

HTTP durum kodlarını bilmeyenler için, site bakımı ile uğraşırken yararlanmanız için bazılarını aşağıda derledik:

  • 200 kodu. Bu durum kodu, sunucunun bir yanıt gönderirken başarılı olduğunu belirtir.
  • 301 kodu. Bu, tarayıcıya bu sayfanın artık geçerli olmadığını ve doğru sayfaya yönlendirileceğini bildirir.
  • 302/307 Geçici olarak taşındı. Bu iki HTTP durum kodunun arkasında bazı durumlar var, ancak bu tarayıcıya dikte etmek, geçici olarak tarayıcıyı farklı bir sayfaya yönlendireceğiniz ve mevcut URL'nin sonunda eski durumuna geri döneceğinizdir.
  • 404 Bulunamadı. Bu durum kodu, gezinmeye çalıştığınız sayfanın bulunamadığı anlamına gelir.
  • 410 İçerik Silindi. İçeriğinizi sildiyseniz ve değiştirmenizin gerekmemesi durumunda bunu kullanın.
  • 503 Hizmet Kullanılamıyor. Site bakımı ile uğraşırken Google'a geri dönmek istediğiniz yer budur. Google'a, aslında bu sayfada çalıştığınızı veya bir şeyler ters gittiğini bildirir. Google, bu durum kodunu gördüğünde sayfayı daha sonra tekrar kontrol etmesi gerektiğini anlar. Biraz daha tartışacağız.

Google Search Console'da " 404" olarak sayfada bir hata olması (veya çok az içerik olması) rağmen Google'ın 200 HTTP durum kodunu döndüren sayfaları dikkate alacağını lütfen unutmayın.

Google'a meşgul olduğunuzu söylerseniz

Google, sitenizi tararken 404'e girerse, o sayfayı arama sonuçlarından atar, bir dahaki sefere sayfanın geri geldiğini doğrulamaya başlar. Bununla birlikte, Google belirli bir sayfada tekrar tekrar bir 404'e girerse, tekrar tarama işlemini erteler, bu da sayfanın arama sonuçlarında dönmesinden önce daha fazla zaman geçeceği anlamına gelir.

Bu olası daha fazla sıralama kaybını gidermek için belirli bir sayfada çalışırken 503 durum kodunu döndürmeniz gerekir. Bu RFC'ye göre 503 durum kodunun orijinal tanımı şöyledir:

Sunucu, geçici bir aşırı yükleme veya sunucunun bakımı nedeniyle şu anda isteği işleyemiyor. Bunun ima edilmesi, bunun bir takım gecikmelerden sonra hafifletilecek geçici bir şart olmasıdır. 

Bunun anlamı, 503'ü bir Retry-Afterbaşlık ile birlikte döndürmenin Google'a geri gelmeden önce kaç dakika beklemesi gerektiğini söylemesi. Bu , Google'ın tam olarak X dakika içinde tekrar tarama yapacağı anlamına gelmez, ancak Google'ın o zamandan daha önce göz atması için geri gelmemesi sağlanacaktır.

 

Başlık ekleme

Başlığı uygulamak istiyorsanız, seçim yapabileceğiniz birkaç seçenek vardır.

WordPress Varsayılanlarını Kullanma

Varsayılan olarak, WordPress eklentileri veya WordPress çekirdeğini güncellerken 503'ü zaten geri döndürür. WordPress  maintenance.phpsizin için ekleyerek varsayılan bakım sayfasını geçersiz kılmak için izin verir wp-content/. Lütfen 503 üstbilgisini düzgün bir şekilde eklemekle  yükümlü olduğunuzu unutmayın. Veritabanı bakımı yapmayı planlıyorsunuz? Bununla da ilgileneceksin. db-error.phpDosyanıza bir dosya ekleyin wp-content/ve burada da 503 üstbilgisini de düzgün şekilde döndürdüğünüzden emin olun.

WordPress web sitenize daha kolay bir şeyler eklemek istiyorsanız, WP Bakım Moduna göz atın. Bu eklenti, önceki bölümde bahsettiğimiz şeyin yanı sıra ekstra özellikler de ekliyor.

Kendi kodunuzu yazmanız ve uygulaması kolay bir çözüm istiyorsanız, codebase'ınıza aşağıdaki pasajı ekleyebilir ve bunu bakım modunda olup olmadığınızı belirleyen kodda arayabilirsiniz:


function set_503_header() {
    $protocol = 'HTTP/1.0';

    if ( $_SERVER['SERVER_PROTOCOL'] === 'HTTP/1.1' ) {
        $protocol = 'HTTP/1.1';
    }

    header( $protocol . '503 Service Unavailable', true, 503 );
    header( 'Retry-After: 3600' );
}

Not 3600kod parçacığı saniye cinsinden gecikme süresini belirler. Bu, yukarıdaki örneğin GoogleBot'a bir saat sonra dönmesini söylemesi anlamına gelir. Belirli bir tarihi ve saati eklemek de mümkündür Retry-After, ancak hatalı bir tarih eklemek beklenmedik sonuçlara neden olabileceğinden buraya eklediklerinize dikkat etmeniz gerekir.

İpuçları

Yakalama

Bakım sayfaları ile çalışırken ve durum kodlarını 503 döndürürken dikkate almanız gereken birkaç şey var. Aktif olarak önbelleğe almayı kullanıyorsanız, önbellek 503 durumunu doğru bir şekilde geçirmeyen bir duruma düşebilir; bu nedenle, bunu web sitenizin canlı sürümünde aktif olarak kullanmadan önce doğru bir şekilde test ettiğinizden emin olun.

Robots.txt

Robots.txt dosyanız için 503 durum kodu döndürmenin de mümkün olduğunu biliyor muydunuz?  robots.txt dosyanızda 503 durum kodu döndürürseniz Google'ın web sitenizi taramayı durduracaktır. Bunun en büyük avantajı bakım süresince daha az sunucu yükü olmasıdır.

Bakımınızı sorunsuz halledin!

Gördüğümüz gibi, site bakımı yaptığınızda 503'lük bir değer ekleyerek, Google'a daha sonra sitenizi taramaya gelebileceğini Google'a bildirmek için sıralamalarını kaybetmemek için önlem alabilirsiniz. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır.

Medanis Bilişim AŞ 13 yılı aşkın tecrübesi ve yeni teknolojileri takip eden profesyonel ekibiyle size yardımcı olabilir. Unutmayın firmamız web tasarım, web yazılım, mobil uygulama, SEO ve Google AdWords, dijital pazarlama konularında profesyonel bir ekibe sahip. Bizimle iş yaptığınızda bu konularda uzman bir ekibi kiralamış olacaksınız.
 444 5 698 numaralı telefondan bize hemen ulaşabilirsiniz.

SEO İçin Web Site Bakımı Nasıl Yapılmalı? yazımıza yorum bırakabilirsiniz.

Etiketler: durum kodları web site bakımı

paylaş

İlgili Yazılar



Yorumlar