JavaScript Nedir?
JavaScript Nedir?
Web tarayıcılarında yaygın olarak kullanılan dinamik bir programlama dilidir. JavaScript Nedir? sorusuna ayrıntılı olarak cevap vermemiz gerekirse JavasScript ile yazılan istemci tarafı tarayıcının kullanıcıyla etkileşimde bulunması, tarayıcının kontrol edilmesi, asenkron bir şekilde sunucu ile iletişime geçilmesi ve web sayfası içeriğinin değiştirilmesi gibi görevler sağlanır. HTML ile birçok şeyi yapabilsek de bazı noktalarda yetersiz gelebilir. HTML ile web sayfasına bir iş yaptırma ve onları değişik olaylara ve durumlara duyarlı hale getirme imkanı sunmaz. Netscape firması bu eksikliği fark ederek 1995’te JavaScripti piyasa sürdüler. O dönemde Java kelimesi revaçta olduğu için Netscape pazarlama stratejisi olarak JavaScript ismini kullanmaya karar verdi. Daha sonra işin içine Microsoft da girdi ve Jscsipt denilen programı piyasaya sürdü.
JavaScript Nedir? sorusuna tekrar gelirsek:
- Netscape’in ürettiği bir programdır.
- Kodun bir JavaScript kodu olduğu browser’a etiketleri ile bildirilir.
- HTML gibi JavaScript dosyaları da çalışmak için bir browser’a gereksinim duyarlar.
- JavaScript ziyaretçinin bir yere tıklaması, bir tuşa basması gibi işlemlerden sonra çalışmaya başlar.
JavaScript Nedir? Özel amaçlarınız doğrultusunda JavaScripti kullanarak web sayfanız daha fonksiyonel olabilir. Ancak bazı sebeplerden dolayı JavaScript devre dışı kaldıysa internet tarayıcınız üzerinden aktif hale getirebilirsiniz.
Örneğin Google Chrome kullanıyorsunuz ve JavaScripti aktif hale getirmek istiyorsunuz.
- “Özelleştir ve Google Chrome Ayarları” nı tıklayın ve “Ayarlar” ‘ı seçin.
- “Gelişmiş ayarları göster” ‘i tıklayın.
- “Gizlilik” menüsü altındaki “İçerik ayarları..” ‘nı tıklayın.
- “JavaScript” alanını bulun ve “Bütün siteler için JavaScript Çalışsın (önerilen)” ‘i seçin.
- Kapatmak için “Tamam” düğmesini tıklayın.
- “Ayarlar” sekmesini kapatın.
Daha sonra çalışması için sayfayı yenileyin.
JavaScript Nedir? sorusundan sonra JQuery hakkında da yazmamız gerekir. jQuery bir JavaScript kütüphanesidir. John Resig ise jQuery’yi geliştirerek JavaScript kütüphanelerini daha sade ve anlaşılır bir hâle getirmiştir.