Alan Adı Nedir?
Alan Adı Nedir? Bir web sitesinin internetteki adı ve adresine alan adı denir. Bir web sitesinin alan adı olmadan o web sitesine ulaşmanın tek yolu IP adresi üzerinden ulaşmaktır.
Alan Adı Nedir? sorusunu şöyle anlatabiliriz. Diyelim ki www.medanis.com.tr adresini web tarayıcısına yazdınız. Tarayıcı bu alan adını önce IP adresine çevirir ve kullanıcıyı bu IP adresine sahip bilgisayara yönlendirir. İnsanların IP adreslerini akılda tutmaları çok zor olacağı için akılda daha kolay kalan ve kısa alan adları tercih edilir. IP adresi, interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres. İnternete bağlanan her bilgisayara İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından bir IP adresi atanır.
Web hosting firmasına alan adınızı kaydettirebilrsiniz. Alan Adı Nedir? sorusundan sonra alan adı uzantılarından da bahsetmemiz gerekir. Alan adları uzantıları kullanıldıkları alana göre farklılık gösterir.
Örneğin:
Alan adı alırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Alacağınız alan adının bir ya da iki kelimelik olmasına dikkat etmelisiniz. Alan adında Türkçe karakter olmaması tavsiye edilir. Alan adınızın en fazla beş harften olmasına özen gösterin ancak com uzantısı çok kullanıldığı için artık bazı alan adlarının bulunması zorlaşmış durumda.
Alan Adı Nedir? sorusunu cevapladıktan sonra alan adı yenileme işlemini bilmeliyiz. Alan adınızı yenilemek için satın aldığınız yere her yıl aynı yere ücret ödeyebilirsiniz. Ayrıca kredi kartınıza otomatik ödeme vererek unutmanızı engelleyebilirsiniz. Alan adı yenilemenizi unuttuğunuzda süresi dolduğu gün alan adınız boşa düşer ve parasını ödeyen herhangi biri alan adınızı alabilir. Alan adınız olmadığı için web siteniz açılmayacaktır. Web sitenizin açılması için ya alan adınızı alan kişiyle pazarlık ederek geri almaya çalışacaksınız ya da bu kişinin de alan adının parasını ödemeyip boşa düşmesini bekleyeceksiniz. Alan Adı Nedir? sorusunu kısaca cevapladık.
Alan Adı Nedir? konulu bu yazımızda sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Alan adınızı aldıktan sonra ilk yapmanız gereken şey hosting hizmeti almak olacak. Bu konuda Web Sitesi Hosting başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Eğer bir ajansla çalışırsanız bu işlemlerin tamamı ajans tarafından sizin adınıza gerçekleştirilecektir.
ALAN ADI NEDİR? ALAN ADI NASIL SEÇİLİR?
Alan adınızı seçerken ne kadar çok düşünmeniz gerekir?Alan Adı Nedir? Gerçekten önemli mi?
Kaliteli bir web sitenize ve işletmenize sahipseniz, kullanıcılar alan adını ne olursa olsun sitenizi ziyaret edecektir, değil mi?
Çok hızlı değil …
Görüyorsunuz, alan adınız web sitenizin önemli bir öğesidir.
Ancak bekleyin, alan adınız neden bu kadar önemli?
- Bu, “ilk izlenim”. Ziyaretçilerinizin göreceği ilk şey URL’dir. İyi bir alan adı, olumlu ve kalıcı bir izlenime neden olurken, kötü bir alan adı ziyaretçileri sitenizden gönderebilir.
- SEO’yu etkiler. Tam eşleşme alanları artık bir zorunluluk olmamasına rağmen, alan adınızdaki anahtar kelimeler yine de SEO sıralamanıza yardımcı olabilir.
- Markanızı tanımlar. Bunu bir dakika içinde konuşacağız – ancak alan adınız bir marka bilinci oluşturma fırsatıdır. Doğru alan adı, marka tanımayı artırabilir.
Bu öğeler, alan adınızın bu kadar önemli olmasının birçok nedenden yalnızca birkaçı.
Peki doğru alan adını nasıl seçersiniz? Alan Adı Nedir? Bugün tam olarak bunu sizinle paylaşacağız.
Mükemmel Alan Adı Nasıl Seçilir? Alan Adı Nedir?
1. Genel Üzerinde Markalanabilir
Yaratıcı ve markalaştırılabilir her zaman jenerik olmaktan daha iyidir.
Unutmayın: Alan adınız ziyaretçilerin, şirketinizi web’de nasıl bulacaklarını, hatırlayacakları ve paylaşacaklarını gösterir. Bu markanızın temelidir.
Markalaştırılabilir ve genel bir alan adı arasındaki ana fark:
Marka edilebilir bir alan adı, benzersizdir ve rekabette öne çıkmaktadır; genel alan adı genellikle anahtar kelimelerle doludur ve unutulmazdır.
Alan Adı Nedir? Daha markalandırılabilir bir alan adı bulma yöntemi aşağıda açıklanmıştır:
- Yeni kelimeler oluşturun. Kendi akılda kalıcı, yeni kelimelerinizi oluşturabilirsiniz. Google, Bing ve Yahoo yaptığı şeyi yaptı.
- Mevcut kelimeleri kullanın. Markanıza uyan ilginç kelimeleri bulmak için bir sözlük kullanabilirsin.
- Alan adı üreticilerini kullanın. Bu araçlar, ilk alan adı fikirlerinizden ve anahtar kelimelerinizden benzersiz, markalandırılabilir bir alan adı oluşturmanıza yardımcı olabilir. (En sevdiğimiz alan adı jeneratörlerinin bazılarını daha sonra bu yazıda vurgulayacağız.)
Alan Adı Nedir?
2. Kısa Tutun
Genel olarak, alan adınızın uzunluğu konusunda daha kısa sürede daha iyidir.
Girişimciler için bir dergi olan Gaebler.com’un araştırmasına göre, ilk 5 web sitesinde alan adlarında yaklaşık 6 karakter var.
En iyi 1 milyon alan adlarının listesinde gezinirken alan adı uzunluğu ve popülerlik arasında doğrudan bir ilişki var.
(Bu durumda popülerlik , sitenin aldığı web trafiği miktarını belirtir .)
Kaynak: Gaebler.com
Üst 100 web sitesinde en uzun alan 17 karakterdir.
Tüm bu veriler alan adınızı kısa tutmanız gerektiğini göstermektedir.
6-14 karakter hedefleyin – unutmayın: daha kısa, daha iyi. Büyük olasılıkla daha kısa etki alanı adı, UZUN zaman önce alınır ve binlerce dolara satılır. Kısa bir şey bulamıyorsanız, markalaştırın.
Alan Adı Nedir?
3. Kolay Yazılabilir
Dünyanın en popüler web sitelerinden bazılarını düşünün. Aklıma gelen nedir?
Google, Facebook, Twitter, Instagram, Yahoo, CNN …
Ortak noktalarından biri olan büyük şey, hepsinin kolay yazılmasıdır.
Ziyaretçileriniz sorunsuz bir şekilde alan adınızı yazabilmelidir. Yazımın anlaşılması için birden fazla açıklama yapmanız gerekiyorsa, o zaman çok karmaşıktır.
Alan Adı Nedir?
4. Kolay Telaffuz
Alan adınızın parmaklarınızın ipuçlarından uzaklaşması kadar kolay, dilinizin ucundan çıkması gerekir.
Bu, ziyaretçilerin alan adınızı ağız yoluyla paylaşmalarını kolaylaştırır ve sitenizi arkadaşlarınız ve potansiyel müşterilerinizle paylaşmanızı kolaylaştırır.
Alan Adı Nedir?
5. Tireler ve Sayılardan Kaçının
Alan adınızın nasıl hecelendiğini ve telaffuz edilmesini kolaylaştırmanız gerektiğini unutmayın? Tırnak işaretleri ve rakamlar, her ikisini de daha zor hale getirir.
Orada bir tire varsa, Facebook’u anlatmayı hayal edin …
“Bu yeni sitesi Face-Book’u gördünüz mü? Bu arada, ‘Yüz’ ile ‘Kitap’ arasında bir tire var. “
Böyle olsaydı Facebook bu kadar hızılı yayılamazdı.
Medanis Bilişim AŞ 13 yılı aşkın tecrübesi ve yeni teknolojileri takip eden profesyonel ekibiyle size yardımcı olabilir. Unutmayın firmamız web tasarım, web yazılım, mobil uygulama, SEO ve Google AdWords, dijital pazarlama konularında profesyonel bir ekibe sahip. Bizimle iş yaptığınızda bu konularda uzman bir ekibi kiralamış olacaksınız.