Blog Yazılarımız

Editörlerimiz tarafında sizlerin bilgi alması için hazırlanmış yazılarımızı inceleme unutmayın.
Mobil SEO Zorunluluktur

Mobil SEO Zorunluluktur

Hepimiz biliyoruz ki, mobil trafiğin önemi giderek artmaktadır. Eskiden mobil kullanım oranı çok düşüktü ancak 2017’de mobil cihazlardan internete girenlerin sayısı masaüstü bilgisayarlardan girenlerin sayısını çoktan geçti. Şimdilik aradaki fark çok olmasa da bir süre sonra mobil kullanım oranı açık ara öne geçecek gibi duruyor. Bugün, Mobil SEO Zorunluluktur. Müşterileriniz sitenize farklı cihazlardan erişebilir ve web sitenizin hedeflerine ulaşmak için onlara mümkün olan en iyi deneyimi sunmak sizin sorumluluğunuzdadır.

Mobil optimizasyon: sitenizi, tasarımınızı ve içeriğinizi çeşitli ekran boyutları ve platformlar için uyarlama.

Herhangi bir başarılı strateji, veri toplama ile başlamalıdır; bu nedenle burada başlamanızı öneririz. Trafiğin basit bir analizi, kitlenizin tercihlerini anlamaya başlamanıza yardımcı olacaktır. Google Analitik, bu verilerin bir kısmına erişmenizi sağlar ve yaptığınız işin mobil kullanıcılar ile çalışıp çalışmadığını veya yöntemlerinizi ayarlamanız gerekip gerekmediğini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Google’ın yaptığı açıklamayı ve artık mobil uyumlu ve özellikle responsive tasarım sitelere öncelik vereceğini duymuşsunuzdur. Bazı bölümlerde testlere başlandı bile. Taşınabilir dizin oluşturma ile ilgili başka bir şey belirlenmediği halde, bugün yapılan tüm aramaların yarısından fazlasının mobil yoluyla yapıldığını ve bu sayıların arttığını biliyoruz.

Google mobil indekslemenin testleri birkaç ay daha sürebilir ancak şimdilik bu konuda ve sıralamanın nasıl etkileneceği konusunda fazla bir bilgi yok. Çoğu SEO kuralı geçerliliğini koruyacaktır ancak mobil uyumlu bir web sitesine sahip olarak geleceğe hazır şekilde bekleyebilirsiniz. Çünkü Google her an yeni sıralama kraterlerini uygulamaya sokabilir.

Mobil Uyumlu Yapılandırma’yı seçin

Mobil optimizasyonun ilk adımı hangi web sitesi yapılandırmasını kullanacağınıza karar vermektir. Henüz bir mobil sürümünüz yoksa, mobil web sitenizin hedeflerini belirlemeye başlamanızı öneririz. Ziyaretçileriniz ne yapmak istiyor? Onların ne yapmalarını istersiniz? Hedeflerinize ulaşmanız için ne istediğinizi açıkça belirleyin. Hedef, her şeyi mobil ve kullanıcı dostu yapmaktır.

Duyarlı tasarım (Responsive Tasarım)

Duyarlı web siteleri, düzeni bir tarayıcı penceresi boyutuna uyarlayarak kullanıcılara tüm cihazlarda tutarlı bir deneyim sunar. Ekrandaki tüm varlıkları elindedir, ancak sayfadaki her şey benzer kalır. Aynı HTML koduna ve aynı URL’ye sahiptir.

Duyarlı tasarımı kullanan web siteleri, bakımı ve güncellemesi kolaydır, çünkü arama motorları için çok az yapılandırmaya ihtiyaç duyarlar. Google açıkça bu yaklaşımın olumlu olduğunu belirtiyor. Herhangi bir web sitesi için iyi bir seçenektir, ancak tek yolu olarak görmemelisiniz.

Duyarlı tasarım uygulamak, siteyi hem mobil hem de masaüstünde iyi görünecek şekilde yeniden oluşturmanızı gerektirir. Büyük bir siteniz varsa, bunun için zaman ve para gerekebilir. Kaynaklardan tasarruf etmek için, duyarlı tasarımını, en yüksek yüzde mobil trafik yüzdesine sahip sayfalardan başlayarak art arda uygulayabilirsiniz.

Dinamik Tasarım

İşletmenizin türüne bağlı olarak, sitenizin mobil sürümü için tasarlanmış belirli deneyimler sunmak isteyebilirsiniz. Buna, farklı içerik gösterilmesini veya farklı arama sorguları için optimizasyonu içerebilir. Bunları dinamik tasarımla yapabilirsiniz.

Dinamik tasarım, tek bir sayfadaki birkaç farklı sürümün tek bir URL’de bulunmasını sağlar; farklı HTML, kullanıcı aracı cihazına bağlıdır. Bu, web sitenizin sürümlerini ayırt etme ve farklı kitleleri hedefleyerek daha özel bir deneyim sunma olanağı verir. Dinamik sunum tam bir sitenin yeniden tasarımı gerektirmez, ancak bakım ve güncelleme iş yükünü arttırır.

Mobil Sürüm için Ayrı URL

Farklı bir URL’de bulunan yeni bir mobil cihaz dostu sayfa oluşturursunuz. Genellikle, “m.website.com” gibi bir alt alana oturur. Bu rotaya giderseniz, bu URL yapısını sitenin masaüstü sürümüyle paralel tutmak iyi bir fikirdir.

Dinamik sunumda olduğu gibi, iki ayrı bölgenin olması, daha karmaşık bakımın dezavantajına sahiptir. Size daha tanımlı bir mobil deneyim yaratma fırsatı verir, ancak teknik sorunlar için daha fazla yer bırakır. Kullanıcı aracı tespiti her zaman mükemmel değildir, bu nedenle kullanıcılara sürümlerini değiştirme olanağı sunmak iyi bir fikirdir.

Google, mobil sayfayı masaüstü sayfasının bir sürümü olarak otomatik olarak ayırmaz, bu nedenle sayfaları belirtmek ve içeriği çoğaltmaktan kaçınmak için rel = “alternate” ve rel = “canonical” etiketleri eklemelisiniz. Bu, aynı zamanda, ilgili bir masaüstü sayfasının arka bağlantı ağırlığını korumanıza izin verir.

Yalnızca Masaüstü Versiyonu

İster inanın ister inanmayın, sadece bir masaüstü sürümünün olması mobil bir dünyada bir seçenek olacaktır. Açıkçası, mobil kolaylığı arttırmayacak ve potansiyel olarak bir müşteri yığınını kaybedeceğiniz için bu tavsiye edilmemektedir.

 

 

Araştırma Mobil Anahtar Kelimeler

SEO için anahtar kelime araştırmasının önemini fazla tahmin edemezsiniz. Ancak doğru anahtar kelimeleri bulma konusundaki mevcut stratejiniz ne olursa olsun, mobil ve masaüstü olmak üzere iki cephede yarıştığınızı hatırlamanız gerekir. En azından şimdilik. Sonuçta, mobil cihazları tamamen değiştirmeniz gerekebilir. Mobil anahtar kelimelerle masaüstü anahtar kelimeleri için nasıl görünüyorsunuz farklı olabilir – ve bu, ayrıca optimize edildiğiniz her yer için de farklı olabilir. Mobil SEO üzerinde durmadıysanız, rakipleriniz muhtemelen zaten bunu yaptığından, hemen aramaya başlamanız gerekir.

Medanis Bilişim AŞ 13 yılı aşkın tecrübesi ve yeni teknolojileri takip eden profesyonel ekibiyle size yardımcı olabilir. Unutmayın firmamız web tasarım, web yazılım, mobil uygulama, SEO ve Google AdWords, sosyal medya reklamları, dijital pazarlama konularında profesyonel bir ekibe sahip. Bizimle iş yaptığınızda bu konularda uzman bir ekibi kiralamış olacaksınız.
444 5 698 numaralı telefondan bize hemen ulaşabilirsiniz. 

Mobil SEO Zorunluluktur yazımıza yorum bırakabilirsiniz.

 

About Author

Medanis Destek