Blog Yazılarımız

Editörlerimiz tarafında sizlerin bilgi alması için hazırlanmış yazılarımızı inceleme unutmayın.
C2C Eticaret

C2C Eticaret

 

Tüketiciden tüketiciye ürün satışını sağlamak için C2C Eticaret yöntemini kullanabilirsiniz. C2C Eticaret sisteminde müşteriler müşterilerle ticaret yapabilir. EBay ilk olarak C2C Eticaret sistemini kullanmıştır. Hedef müşteriler arasındaki iletişimi teşvik etmektir. Şöyle düşünün belediye bir pazar yeri açar. Pazarda ürün satmak isteyen kişiler belediyeye bir miktar kira öder ve pazarda istediği ürünleri satabilir. Zabıtalar ise sadece işleyişin hem ürün satan hem ürün alan için güvenli bir şekilde yürümesini sağlar. Bir gözetleyici rolündedir.  C2C Eticaret sisteminde sanal alışveriş platformu kurduğunuzda herhangi bir kargolama, faturalandırma, ürün satışı gibi çalışmalarla uğraşmanız gerekmeyecek. Müşteriler web sitenizden C2C Eticaret yöntemiyle ürün satacaklar siz de satılan her üründen belli bir miktar komisyon alacaksınız. Göreviniz ise sıfır risk güvencesi vermek. Sıfır risk güvencesine göre C2C Eticaret sitesinden bir ürün alındığında para öncelikle siteye yatar, müşteri kargoyu alır inceler ve ürünü kabul ettiğini onaylarsa para komisyon kesilerek satıcıya aktarılır. Müşteri ürünü beğenmeyip geri yollarsa bu defa satıcı ürünü geri alır ve geri aldığına dair onaylar ve para iadesi müşteriye yapılır. Böylece C2C Eticaret sisteminde sıfır risk unsuru sağlanmış olur. C2C sitelerinde kar oranları genelde %10 civarıdır. 100 TL’lik bir ürün satıldığında 10 Tl’lik bir kar elde edeceksiniz.

C2C Eticaret kullanarak satıcılar için promosyon seçenekleri ekleyebilirsiniz. Kredi kartı ödemelerinde kolaylık ya da promosyonlarla ilgilenebilirsiniz. Satılan ürünlerin listelenmesi, ana sayfada hangi ürünlerin görüneceği gibi konularda çalışma yapmanız gerekebilir. Üretici hiçbir aracı olmadan ürününü satabildiği için daha uygun fiyata ürününü satabilir böylece pazar gittikçe büyür. Sosyal medya C2C Eticaret sitelerinde önemli bir yer tutuyor. Ürün satan kişilerin hepsinin mutlaka bir Facebook, Twitter, İnstagram hesabı var. Her birinin her gün ürünlerini sosyal sitelerden paylaştığını düşünün. Reklamlarınız çığ gibi büyüyecek. Belki de ilk dönem reklam verme zorunluluğu olsa da müşteri çektikçe reklam verme zorunluğu da ortadan kalkacak.

C2C Eticaret consumer to consumer yani tüketiciden tüketiciye anlamına gelen bir internet terimidir. C2C E-ticaret bir e-ticaret modeli olarak hayatımıza girdi. C2C Eticaret teknolojisinde tüketiciler alışveriş platformlarında bir araya gelerek kendileri belirledikleri ürünler ve fiyatlarıyla satış yaparlar.

C2C E-ticaret yöntemiyle kendinize ait bir web sitesi olmadan genel satış platformlarından satış ve alış yapabilirsiniz. C2C Eticaret çalışması yapan online platform sadece bir aracıdır. Herhangi bir tanıtımda, ürün bilgisi girişinde bulunmazlar. Tüm işlemleri tüketici yapar.

C2C Eticaret yapmanın en güzel yönlerinden biri tüketiciden tüketiciye satış olduğu için bir faturalandırma yapılmasına gerek olmayışıdır. Bu tarz platformlarda tüketiciler ikinci el ürünlerin yanı sıra kendi el ürünlerini de satabilir.

Bu yöntemde genel satış platformu olan siteye (gittigidiyor, sahibinden vb.) C2C Eticaret yönteminde belli bir komisyon ödenir. Eğer siz bir 50 liraya bir ürün satacaksınız, ürünü tüketiciye sattığınızda 50 lira para alışveriş platformuna yatar. C2C sitesi 5 lira komisyonunu alır ve 45 tl’yi sizin hesabına yatırır. C2C Eticaret bir üründen hiçbir işlem yapmadan 5tl kazanmış olur.

Eticaret sitelerinde sıfır risk ön plana çıkarılır. Ne satıcı ne alıcı birbirini görmediği için güvensizlik ortamını ortadan kaldırmak gerekir. Alıcı ödemeyi yaptıktan sonra satıcı ürünü kargoya verecektir. Alıcı ürünü onaylayana kadar para satıcıya aktarılmaz. Böylece bir sorun olur ve kargo kabul edilmezse para iadesi garantisi olur.

Eticaret ilk çıktığında sadece 2. el ürün satış platformları gibi tanıtılsa da zamanla insanlar sıfır ürünleri de satmaya başlamışlar ve platformlar içinde ufak dükkanlar oluşturmuşlardır. Zaten bir şirketiniz varsa ürünleri faturalarıyla birlikte gönderebilirsiniz. Bu tüketicilere güven verecektir. 2. el ürün satıyorsanız zaten bir faturalandırma yapamazsınız. Kendinize ait bir çantayı, kıyafeti, eski bebek arabasını, evde kullanmadığınız her şeyi bu tarz sitelerde satabilirsiniz.

 
Medanis Bilişim AŞ 13 yılı aşkın tecrübesi ve yeni teknolojileri takip eden profesyonel ekibiyle size yardımcı olabilir. Unutmayın firmamız web tasarım, web yazılım, mobil uygulama, SEO ve Google AdWords, dijital pazarlama konularında profesyonel bir ekibe sahip. Bizimle iş yaptığınızda bu konularda uzman bir ekibi kiralamış olacaksınız.
About Author

Medanis Destek

Önceki Yazı

Sonraki Yazı