Logo

E-ticaret Hukuku


paylaş
E-ticaret Hukuku

E-ticaret konusunda deneyimli ya da deneyimsiz olmanız hiç fark etmez eğer e-ticaretle uğraşıyorsanız E-ticaret Hukuku hakkında bir şeyler bilmeniz gerekli. E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte E-ticaret Hukuku da onunla birlikte şekilleniyor ve güncelleniyor. E-ticaret dosyasında bulunması gereken sözleşmeler, iade hakkı, e-fatura gibi bilgilerden bahsetmek istiyoruz.

E-ticaret Hukuku yeni ticaret yasası ile birlikte müşterinin izni olmadan kendisine e-posta, sms ve telefonla arama yapılamayacak. Bu kararla birlikte firmalar üye olma sayfasına bir onay kutucuğu koyarak müşterinin sms ve e-posta bilgilendirmesi isteyip istemediklerini sormak zorunda kalıyorlar. Bunu yapmazlarda gönderdikleri sms ve e-postalar yüzünden büyük cezalar ödeyebilirler.

E-ticaret Hukuku ile e-fatura zorunluluğu da gelmiştir. E-arşiv uygulaması kullanarak e-faturaları mutlaka arşivlemeniz gerekmekte.

E-ticaret Hukuku ile müşterilere 14 gün içinde sebepsiz cayma hakkı veriliyor. Yani müşteri 14 gün içinde ürünü sebepsiz iade edebilir.

E-ticaret Hukuku ile e-ticaret siteleri müşterinin verdiği bilgileri 3. şahıslarla paylaşmayacağını sözleşmelerle belirtir. Ayrıca SSL güvenlik sistemiyle bilgilerinizin güvende olduğunu da söyler.

Web sitenizin mutlaka bir iade sözleşmesi olması gerekir. Müşteriler ürünleri görmeden aldıkları için iade süreci onlar için çok önemli. İade sürecini sözleşmeyle garanti ettiğinizde müşteriler daha rahat alışveriş yapacaktır.

B2C, B2B ve C2C bağlamda e-ticaret yapan tüm gerçek ve tüzel kişiler E-ticaret Hukuku kanunlarının kendilerine uygulanabilir yükümlülüklerini yerine getirmekle mükelleftir.

Müşterinin akdedeceği sözleşmeyi inceleyebilme olanağına sahip olması gerekir. Müşterinin inceleyip incelememesinin bir önemi bulunmamakla birlikte bu olanağın kendisine verilmiş olması aranan bir durumdur. Sözleşme örneğinin web sitesinde bulunması, müşterinin bunun varlığını bildiği ve içeriğinden haberdar olduğu anlamını taşır. Bir sözleşmenin oluşturulması için tarafların karşılıklı ve aynı sonuca yönelmiş birbirine uygun irade açıklamasında bulunmaları gerekir. Bu açıklamalardan ilk yapılanına “icap”, ikincisine “kabul” denir. Satıcı, genellikle icap sahibi olarak karşı tarafın kabul etme yol ve yöntemlerini belirleme hakkına sahiptir.

E-Ticaret web siteleri günümüzün olmazsa olmazı haline geldi. Çeşitli sebeplerden ötürü çevrimiçi olarak bir sürü satın alma eğilimindeyiz, özellikle zaman ve para tasarrufu sağlıyoruz. Son kararı vermeden önce mağazadan alışveriş yapmaya ve ürünleri karşılaştırmamıza gerek yok. İnternet hepsini bir araya getiriyor. Çoğu çevrimiçi ticaret portalındaki fiyatlar, özellikle indirimler ve anlaşmalarla geldiğinden bu günlerde caziptir.

Çevrimiçi alışveriş çevrimiçi olarak dünyada giderek artan bir eğilim sergilerken, siber suçlular E-Ticaret web sitelerine girme ve müşterilerin verilerine ek olarak zor kazanılan paraları çalma girişimleri de hızlandırdı. Virüs saldırıları, kimlik avı saldırıları her yerde olur. Bu senaryoda E-ticaret Hukuku  için SSL sertifikalarının özellikle E-Ticaret web siteleri açısından daha fazla önem kazanması gerekiyor.

E-ticaret Hukuku için SSL Sertifikası nasıl çalışır?

SSL, temel olarak bir tarayıcı ve sunucu arasında iletilen iletileri şifreleyen ve şifreleyen bir teknolojidir. Bu nedenle, bir tarayıcıdan bir sunucuya gönderilen bir iletiyi şifreleyerek sertifika, bilgisayar korsanlarının virüs veya kötü amaçlı yazılım kullanarak verileri çalmasını imkansız hale getirir. Benzer şekilde, şifreli bir mesaj sunucuyla alındığında SSL de şifresini çözer ve doğru gönderenden gelip gelmediğini de doğrular. Bu şifreleme-şifre çözme, güvenli müşterilerin kimliklerini ve diğer hassas verileri korur.

E-ticaret Hukuku E-Ticaret Web Sitesi ve SSL

E-ticaret Hukuku, maksimum koruma ve güvenliği talep eden bir alandır. Müşteriler kredi kartlarını veya banka hesaplarını kullanarak alışveriş yapıyor ve dolayısıyla kredi kartı ayrıntıları veya banka bilgileri E-Ticaret web sitelerine girilmelidir. Şimdi, E-ticaret Hukuku web siteleri güvenli değilse ve bilgiler düzgün şekilde şifrelenmiyorsa, bilgisayar korsanlarının kart verileri veya hesap verilerinden kurtulmaları çok kolay olacaktır. Daha sonra ya parayı çalmak ya da zor kazanılan paralarını müşterileri soymak için kullanabilecekleri başkalarına satmak için kullanabilirlerdi. Veriler ayrıca işlem yapmak ve diğer hasarlara neden olmak için de kullanılabilir. Bu nedenle, bir E-Ticaret web sitesinin E-ticaret Hukuku güvenilir bir CA'dan edinilen SSL sertifikasının korunması zorunlu hale gelir. Sadece güvenlik sağlamaz, aynı zamanda müşterilerin güvenini kazanabilirsiniz.

Bir web sitesinin SSL sertifikalı olup olmadığını nasıl anlarsınız ...

SSL sertifikalı bir web sitesi, web sitesi adresini http: // yerine https: // ile başlatır. Adres çubuğunda da bir kilit simgesi bulunur. Bu simgeye tıklamak web sitesi ve şirket adresi de dahil olmak üzere SSL sertifikası hakkında ayrıntılı bilgi verecektir.

Medanis Bilişim AŞ 13 yılı aşkın tecrübesi ve yeni teknolojileri takip eden profesyonel ekibiyle size yardımcı olabilir. Unutmayın firmamız web tasarım, web yazılım, mobil uygulama, SEO ve Google AdWords, dijital pazarlama konularında profesyonel bir ekibe sahip. Bizimle iş yaptığınızda bu konularda uzman bir ekibi kiralamış olacaksınız.

444 5 698 numaralı telefondan bize hemen ulaşabilirsiniz. 


Etiketler: e-ticaret hukuk eticaret hukuk e-ticaret hukuku

paylaş

İlgili Yazılar



Yorumlar