Logo

CocoaPods Kullanımı


CocoaPods Kullanımı

Günümüz dünyasının en önemli madeni artık altın ya da elmas değil, zamandır. Bu yüzden her türlü işi gerçekleştirirken minimum zamanda, maksimum verimi hedeflemekteyiz. Bu bağlamda bugün sizlere iOS işletim sistemine sahip mobil cihazlar için uygulama geliştirirken oldukça kolaylıklar sağlayan ve dünyayı baştan yaratmanızın önüne geçerek zamandan büyük oranda tasarruf etmenizi sağlayacak olan CocoaPods nimetinden bahsedeceğiz.

CocoaPods içerisinde hazırlanmış binlerce hazır kütüphaneyi barındıran bir platformdur. İçerisinde hazır local ya da çevrimiçi bildirimler gönderebileceğiniz, farklı tema ve işinize yarayacak binlerce kütüphane ve özelliği barındırmaktadır. Bugün sizlere iOS için CocoaPods kullanımından bahsedip, bir örnekle anlatmaya çalışacağız.

iOS platformu için uygulama geliştirilirken kullanılması önerilen ve C++’a göre oldukça kolay bir dil olan Swift dili önerilmektedir. Tabi CocoaPods için hazırlanan kütüphaneler Swift dili duyurulmadan önce de C++ ile kullanımdaydı. Bu durumda Swift diliyle yazmaya başladığınız bir mobil uygulamanıza CocoaPods kütüphanelerini nasıl ekleyebilirsiniz ondan bahsedeceğiz.

Öncelikle Mac’inizin Terminal’ine girerek aşağıdaki komutları yazmanız ve CocoaPods’u bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir.

sudo gem install cocoapods

Kurulum sırasında sizden şifre isteyecektir. Şifrenizi girerek kurulumu başlatabilirsiniz. Yükleme komutunu yazdığınızda bir süre kurulumu beklemeniz ve tamamlandı uyarısını almanız gerekmektedir. CocoaPods kurulumunu tamamladıktan sonra Xcode üzerinde bir proje oluşturun. Kolay olması açısından başlangıç olarak masaüstünüzde oluşturabilirsiniz. Daha sonra terminal’e geri dönerek oluşturduğunuz bu projenin yolunu göstererek CocoaPods’u projenize dahil etmeniz gerekmektedir.

cd Desktop/OrnekProje

Daha sonra nano Podfile komutuyla projemize entegre edeceğimiz podfile’ı oluşturacağız. Bu kod sizi yeni bir terminal sayfasına yönlendirecek. Burada hangi platformu hedeflediğiniz ve hangi CocoaPods kütüphanesini kullanacağınızı aşağıdaki kodlarla belirtmeniz gerekiyor. Biz örnek olarak bu projemizde lokal bildirim gönderebileceğimiz TSMessage kütüphanesini kullanacağız. Bunun için aşağıdaki kodları yazıyoruz.

platform :ios, ‘8.0’
pod ‘TSMessage’

Bu işlemleri tamamladıktan sonra ctrl+x’e basıyoruz. Terminal bize bu pod dosyasını kaydedip kaydetmek istemediğimizi soruyor. Kaydet diyoruz ve bu işlemi de tamamlıyoruz. Son olarak da bu hazırladığımız pod dosyasını projemize yüklemek kaldı. Bunun için de;

pod install komutunu kullanıyoruz. Ve böylece projemize TSMessage kütüphanesini dahil etmiş olduk. Şimdi Xcode’u kapatıp projemizin dosyalarına gidiyoruz. Görüldüğü gibi, pods ve kütüphane dosyalarını görebiliyoruz. Artık projemizi, OrnekProje.xcWorkspace’e tıklayarak açıyoruz. Görüldüğü gibi tüm dosyalar Xcode üzerinde görüntülenmekte.

 

Apple, Swift kullanırken herhangi bir Objective-C sınıfının kullanılabilinmesi için Bridging-Header adında bir kolaylık sağlıyor. Bunun için projeniz içerisinde yeni bir C dosyası oluşturarak adına istediğiniz ismi verin. Oluşturduğunuz anda sizin karşınıza karşınıza Bridgign-Header oluşturmak istetip istemediğinizi soran bir uyarı gelecektir. Onaylayarak işlemi tamamlayınız.

Artık tek yapmanız gereken, kullanacağınız kütüphaneyi bu oluşturulan Header’ın içerisine import etmek.

#import “TSMessage” kodunu Header sayfanıza ekleyin ve artık kütüphaneniz kullanıma hazır. Bu şekilde CocoaPods platformunda bulunan binlerce kütüphaneyi kullanarak hem daha kullanışlı uygulamalar geliştirebilir hem de zamandan oldukça tasarruf edebilirsiniz.