Logo

PHP Frameworkleri İncelemesi


2014 PHP Frameworkleri İncelemesi

PHP Frameworkler, kullanıcılarına hızlı ve kolay bir şekilde, en basitinden en karmaşığa kadar web siteleri ve projelerin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Tema yapıları, çoklu Veritabanı ve ajax desteği gibi özellikleri ile bir çok karmaşık yapıyı kullanmada kullanıcıya kolaylık sağlamaktadırlar. Frameworkler birbirlerinin alternatifi olabileceği gibi birbirlerinin içinde bir bütünlük oluşturacak şekilde de kullanılabilir.

Medanis olarak geliştireceğimiz projelerde framework seçimi büyük önem taşımaktadır. Gerek sistemlerin stabilitesi, gerekse güvenlik ve sürdürülebirlik açısından frameworkler farklı farklı çözümler sunmakta, bunların bir kısmı gerçekten yaptığı işin hakkını vererek çok başarılı işler çıkarmaktadır. Frameworklerin sistemsel yapılarına ve teknik detaylarına daha sonraki yazılarımızda bahsedeceğiz.

Bu yazımızda 5 farklı PHP frameworkü inceleyeceğiz.

Framework hız testleri

PHP Frameworkleri Hız Testleri, Phalcon açık ara önde..

Code Igniter

Açık kaynak, sade, az yer kaplayan ancak güçlü bir PHP frameworküdür. PHP 4 ve PHP 5 desteği sağlamaktadır. mysql, mssql gibi birden fazla veritabanı desteği, tema ve cache yapısı desteği sunmaktadır. Performansın önemli olduğu, komut satırı ile çalışmanın gerekmediği, basitliği ön planda tutup kısıtlayıcı kodlama kuralları olmayan bir framework arıyorsanız Code Igniter iyi bir alternatiftir.

Web sayfası: https://codeigniter.com/

 

Cake PHP

MIT lisansı ile dağıtılan, ORM desteği ile gelen, hem yeni kullanıcılar hem de uzman kullanıcılara hitap eden, genişletilebilir bir mimariye sahip PHP frameworküdür. Kullanıcılarının daha az kod yazmasına yardımcı olan Cake PHP, basitliği ve hızlı geliştirme ortamı sunmayı amaçlamaktadır. Ek modülleri ile kullanıcılarına yardımcı olmaktadır.

Web sayfası: https://cakephp.org/

 

Zend

En popüler, çok geniş bir kitle tarafından kullanılan PHP frameworklerdendir. Bünyesinde ORM, özel tema yapısı, ajax ve çoklu veritabanı desteğine kadar bir çok özelliği barındırmaktadır. Kullanıcılarına gelişmiş uygulamalar yazmak için tam bir platform sunmaktadır. Fakat hantal yapısı ve diğer frameworklere kıyasla testlerde daha yavaş çalışıyor olması bir dezavantajdır.

Web sayfası: https://framework.zend.com/

 

Symfony

Güçlü web uygulamaları geliştirmek için yazılmış frameworkdür. PHP sınıflarının kaynaşması ile oluşmuş bir kütüphanedir. Uygulamalarınızı daha hızlı geliştirmek için çeşitli araçları ve bileşenleri bünyesinde sağlamaktadır. Kendine özgü bir tema yapısı ve PHP 4 desteği bulunmamaktadır.

Web sayfası: https://www.symfony-project.org/

 

Laravel

Laravel’in mantığı ve vizyonunu en iyi şekilde yine kendileri açıklamışlar:

“Laravel, geliştiriciler için, uygulama işlevselliğinden ödün vermeden geliştirme aşamasını memnuniyet verici hale getirmeyi amaç edinmiştir. En iyi kodu mutlu geliştiriciler yazar. Bu hedefe varmak için, başka dillerde yazılmış; Ruby on Rails, ASP.NET MVC ve Sinatra gibi çatılar da dahil olmak üzere, diğer çatılarda gördüğümüz en iyi özellikleri birleştirmeye çalıştık.”

Laravel Framework’ü, gerek yapısı ve gerekse entegrasyon olarak çoğu harici “vendor” ları bünyesinde barındırabilmesi açısından bize göre açık ara farkla öndedir. Diğer yazımızda Laravel framework’ü hakkında daha detaylı bilgiler verip çalışma yapısını inceleyeceğiz.

Web sayfası: https://laravel.com/